Re:connect festival – “Zeleni gradovi”

ODRŽAN TREĆI DEO RE:CONNECT FESTIVALA U PANČEVU

Treći deo programa Re:connect festivala na temu “Zeleni gradovi” (Green cities), u organizaciji kompanije CWP, održan je u subotu, 22. oktobra 2022. u Pančevu. U prisustvu velikog broja zainteresovanih posetilaca i uz učešće eminentnih stručnjaka iz oblasti urbanizma, arhitekture i inženjerstva, predstavljena je trenutna ekološka situacija na teritoriji grada Pančeva i ponuđena su rešenja i predlozi koji bi pomogli gradu Pančevu da postane zeleni grad.

Maks Švitala (Max Schwitalla), arhitekta iz Berlina, je istakao ulogu arhitekture u spajanju ljudi, posebno mlađih generacija u cilju smanjivanja izolacije i međusobnog udaljavanja. Danijela Milovanović Rodić, docentkinja Arhitektonskog fakulteta u Beogradu na Departmanu za urbanizam, i dugogodišnji konsultant UN Habitat-a, posebno je istakla da se na Re:connect festivalu pruža jedinstvena prilika i mogućnost spajanja i razgovora između svih bitnih aktera iz privatnog, javnog i civilnog sektora u cilju rešavanja dugotrajnih ekoloških problema grada Pančeva. Stručnjak iz oblasti mašinskog inženjerstva, Ranko Božović, predstavio je ideje i predloge , uz pomoć kojih bi Pančevo moglo da postane zeleni grad, uz mnogobrojne primere iz svoje uspešne dugogodišnje karijere.

slider image
slider image
slider image

Srđan Stanković, moderator panela “Zeleni gradovi”, naveo je da su na konferenciji iznete važne informacije, i da su neki od podatka, poput toga da je samo 2% teritorije Pančeva pošumljeno,  doprineli kreiranju novih ideja i projekata za budućnost, koji bi za cilj imali, na primer, povećanje pošumljenosti Pančeva na 20%.

U okviru programa konferencije „Zeleni gradovi“ je održan i  NGO panel/radionica Sinhro Zeleni gradovi kroz vizuru civilnog društva, „Business Impact“ panel, zatim kratki sastanci socijalnih preduzeća i predstavnika poslovnog sektora, kao i  otvaranje izložbe „Instrumenti upravljanja integralnim urbanim razvojem na primeru grada Pančeva“ – izložba završnih master radova generacija studenata 2014/2015: Master akademske studije Integralni urbanizam Univerziteta u Beogradu, Arhitektonskog fakulteta.

slider image
slider image
slider image

Re:connect festival je podeljen u tri dela, sa  osnovnim ciljem da se osnaže veze ljudi i prirode i podrži zelena tranzicija grada Pančeva. Prvi deo festivala „Čarobna šuma“ odigrao se u junu i bio je posvećen najmlađima. Drugi deo festivala „Umetnost i kultura u službi održivosti“ odigrao se u septembru, i doneo uzbudljv program i umetničke projekte na temu zaštite životne sredine.